fbpx

Ενδοδαπεδια Θερμανση προβληματα

Ενδοδαπεδια Θερμανση Προβληματα – Μειονεκτηματα

Υπάρχουν προβλήματα – μειονεκτήματα στην ενδοδαπέδια θέρμανση?

1. Εγκατάσταση από μη εξειδικευμένο προσωπικό

ενδοδαπεδια θερμανση προβληματα

Χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία και προσοχή τόσο στην επιλογή ενός σωστού συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης όσο και στην επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη για την τοποθέτηση του. Υπάρχουν κανόνες για την σωστή εγκατάσταση του ενδοδαπέδιου συστήματος που πρέπει να τηρούνται για να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον.
Δυστυχώς κάποιες φορές το ‘’Υπερεγώ ‘’ στις γνώσεις και στη εμπορεία υπερτερεί και όποια προβλήματα προκύπτουν οφείλονται σε μία λάθος εγκατάσταση της.

2. Μη χρήση μελέτης και σχεδίου εφαρμογής

ενδοδαπεδια θερμανση μειονεκτηματα

Ναι είναι απαραίτητη. Η σχεδίαση και μελέτη του συστήματος δίνει αποτελέσματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν απλά και στο «πόδι» από τον εγκαταστάτη. Μας προσφέρουν την ορθή όδευση των σωλήνων , αλλά μας δίνουν αποδόσεις κυκλωμάτων και επιθυμητές ροές για την σωστή και αποδοτική χρήση του συστήματος .

3. Προβλήματα στην ενδοδαπέδια θερμανση απο την χρήση αμφιβόλου ποιότητας υλικών

Ενδοδαπεδια θερμανση προβληματα υλικων

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια , στον βωμό της πώλησης και της αύξησης τζίρου διατίθενται συστήματα πολύ οικονομικά με χειρότερα χαρακτηριστικά των προβλεπόμενων και σε κάποιες περιπτώσεις δεν πληρούνται και οι προδιαγραφές. Για αυτό όπως αναφέραμε και παραπάνω χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του συστήματος, των υλικών και του επαγγελματία εγκαταστάτη. Για τους ίδιους λόγους παρατηρείται και μείωση στον απαραίτητο εξοπλισμό που συνοδεύει τα ενδοδαπεδία συστήματα πχ. μη χρήση τρίοδης ή τετράοδης βάνας ανάμειξης και ψηφιακός ή ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας προσαγωγής.

4. Τι γίνεται αν τρυπήσει η σωλήνα?

ενδοδαπεδια θερμανση προβληματα στις σωλήνες

Θα αλλάξω όλο το δάπεδο? Η απάντηση είναι όχι. Συνήθως είναι 2 οι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό.

Α) Να οφείλεται σε υπαιτιότητα δική μας. πχ Βάλαμε ενα stop στην πόρτα και τρυπήσαμε την σωλήνα. Εκεί είναι εμφανή το πρόβλημα και επεμβαίνουμε τοπικά. Σπάμε ένα μέρος (1Χ1) στο πλακάκι, επεμβαίνουμε τοπικά και φτιάχνουμε την διαρροή.

Β) Να έχει συμβεί πρόβλημα στην σωλήνα. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούμε να το καταλάβουμε από την υγρασία που θα δημιουργηθεί, από το νερό που θα χάνεται από το σύστημα μας, αλλά και από ότι δεν θα ζεσταίνεται ο χώρος. Θα το αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Με την χρήση θερμοκάμερας μπορούμε να δούμε με μεγάλη ακρίβεια που βρίσκεται η διαρροή και πάλι επεμβαίνουμε τοπικά

5. Ενδοδαπεδια Θερμανση προβληματα λόγω αδράνειας στο σύστημα

Ενδοδαπεδια θερμανση προβληματα αδρανεια συστηματος

Στα κλασσικά θερμαντικά σώματα έχουμε συνηθίσει ο χρόνος απόδοσης της θέρμανσης είναι σχεδόν άμεσος. Με το που ανάβουμε δηλαδή τα καλοριφέρ να ζεσταίνεται κατευθείαν ο χώρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα (εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών που χρησιμοποιούνται στην ενδοδαπέδια θέρμανση) να απαιτείται κάποιο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για αυτό τον λόγο αυτή η αδράνεια αναφέρεται ως ένα από τα προβλήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Εδώ πρέπει να λάβετε υπόψη ότι:

  • Έχουμε αυτό το πρόβλημα μόνο την πρώτη φορά που το ανάβουμε καθώς πάντοτε δουλεύουμε το σύστημα σε σταθερές θερμοκρασίες.
  • Λαμβάνοντάς υπόψη ότι η λειτουργεία της ενδοδαπέδιας πρέπει να μην έχει απόκλιση στην εκκίνηση και παύση της λειτουργεία της ( max 1 °C ) , δεν γίνεται ποτέ αντιληπτή η αίσθηση ότι δεν υπάρχει θέρμανση στον χώρο σας
  • Η αδράνεια της υπάρχει και όταν χάνει θερμοκρασία που είναι πιο αργή από τα θερμαντικά σώματα τα οποία κρυώνουν αμέσως και δεν προσφέρουν ενεργειακά στον χώρο.

Σημείωση οτι με την χρήση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης χαμηλου προφιλ μειώνεται η αδράνεια καθώς ζεσταίνεται πιο γρήγορα

6. Ενδοδαπεδια θερμανση και ξυλινο δαπεδο

Σε περίπτωση που θέλετε να επιλέξετε μία (ενδοδαπεδια θερμανση με ξυλινο πατωμα υπάρχει ένας μικρός περιορισμός στο πάχος του φυσικού ξύλου το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 17mm-18mm .

Εάν από την άλλη πλευρά αναζήτήτε πλακακι για ενδοδαπεδια να ξέρετε ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός με καθώς το πλακάκι να έχει τον καλύτερο συντελεστή θερμικής αντίστασης.

Για να μην έχετε πρόβληματα, συμβουλή μας είναι σε όσους έχουν κατασταλάξει στην επιλογή της ενδοδαπέδιας ως επιλογής και ψάχνουν πατωματα για ενδοδαπεδια θερμανση , να γνωστοποιήστε από την αρχή στο μελετητή σας ποιο θα είναι το τελικό δάπεδο για να μπορέσει προχωρήσει σε σωστό σχεδιασμό της μελέτης.

7. Χαλι για ενδοδαπεδια

χαλι_για_ενδοδαπεδια

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να χρησιμοποιησουμε χαλιά.

Αν έχουμε όμως μοκέτα παντού και μοκέτα από ακρη σε άκρη?

Και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα καθως όλες οι μελέτες γίνονται με αυτήν την πρόβλεψη. Παντα η θερμοκρασία προσαρμογής είναι τέτοια ωστε και με χαλιά από πάνω η θέρμανση θα βγεί προς τα επάνω.

Σημείωση: Απώλεια θερμοκρασίας θα υπάρξει μόνο στα τύπου «βαριά» έπιπλα τύπου μπαούλου ειδικά αν είναι και αποθηκευμένα πχ με στρώματα.

8. Μικρά δωμάτια – WC

Ένας περιορισμός της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι στα μικρά δωματια 3-4 τ.μ είναι δύσκολο να στρώσουμε μεγάλα κυκλώματα. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με την προσθήκη ενός θερμαντικού σώματος πχ πετσετοκρεμάστρας.

Ενδοδαπεδια_θερμανση_χρονος_εγκαταστασης

9. Ενδοδαπεδια θερμανση προβληματα – Χρόνος εγκατάστασης

Ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης από την έναρξη εργασιών , δηλαδή την τοποθέτηση μορφόπλακας/σωλήνα έως και το τελικό δάπεδο που είναι έτοιμο για την τοποθέτηση του επιλεγμένου υλικού ( πλακάκι , μάρμαρο , Laminate, ξύλο κλπ. ) συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου ελέγχου πίεσης και φυσικής ή τεχνίτης ξήρανσης του δαπέδου, ξεπερνάει τον μήνα.

10. Ενδοδαπεδια Θερμανση κοστος

Ενδοδαπεδια_θερμανση_κοστος

Σε απόλυτα νούμερα είναι πιο ακριβό σύστημα σε σχέση με τα κλασσικά σώματα . Αν λάβουμε όμως υπόψη τα μειωμένα έξοδα λειτουργείας της αλλά και την σύγκρηση του με υψηλής ποιότητας θερμαντικά σώματα, τότε η ψαλίδα κλείνει αρκετά και η απόσβεση του συστήματος γίνεται με πολύ λίγα χρόνια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

6974.031687