fbpx

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Τιμή

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Τιμές - Κόστος αγοράς - Απόσβεση

« Καλή η ενδοδαπέδια αλλά πολύ ακριβή » …. είναι η πρώτη αντίδραση , όταν σας το προτείνουν ή σκέφτεστε την επιλογή της…. και είναι το συνηθέστερο εμπόδιο στην επιλογή του συστήματος.

  • Πόσο στοιχίζει η αγορά ενός τέτοιου συστήματος ;
  • Αν το συγκρίνεται με τον άμεσο ανταγωνιστή του που είναι η θέρμανση με σώματα τύπου panel, ποιος θα είναι ο χρόνο απόσβεσης ;

Το παρακάτω παράδειγμα που ακολουθεί δεν περιλαμβάνεται
– Εξοπλισμό και εργασίες μηχανοστασίου
– Κεντρικές στήλες θέρμανσης
– Εργασίες και υλικά τσιμεντοκονίας
διότι είναι κοινά και στις 2 περιπτώσεις και για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναφερόμαστε στον ίδιο εξοπλισμό και να συγκρίνουμε όμοια πράγματα και ΟΧΙ πχ. στα σώματα με λέβητα Φ.Α. που είναι σαφώς πιο οικονομική λύση στην αγοράς της και στην ενδοδαπέδια με Α/Θ που θα αυξήσει πολύ την ψαλίδα.

Η μόνη παρατήρηση σχετικά με τον εξοπλισμό , είναι ότι στην ενδοδαπέδια θεωρούμε ως απαραίτητη και επιβεβλημένη την χρήση εξοπλισμού σταθερής ρύθμισης της θερμοκρασίας προσαγωγής , κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο στην χρήση με τα θερμαντικά σώματα.
Για αυτό στο κομμάτι της ενδοδαπέδιας θα προσθέσουμε το κόστος αυτό για να είμαστε δικαιότεροι ως προς στην σύγκριση.

Για το παράδειγμα λαμβάνουμε υπόψη ότι πρόκειται για κατοικία εμβαδού 100 τ.μ , με θερμοκρασία υπολογισμού εσωτερικού χώρου 20οC . Θεωρητικά για να καλύψουμε τις απώλειες του εν λόγο κτηρίου θέλουμε μια πηγή ισχύος στα 9 KW . Η παραδοχή αυτή είναι κοινή και για τον υπολογισμό των σωμάτων και για τον υπολογισμό της ενδοδαπέδιας.

Η ενέργεια η οποία απαιτείτε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι ίδια, δεν διαφέρει από την επιλογή του συστήματος. Δηλαδή οι kWh ενέργειας που χρειάζονται για να καλύψουμε τις απώλειες της κατοικίας είναι ένα νούμερο.

Επομένως η επιλογή των θερμαντικών σωμάτων και ο σχεδιασμός της ενδοδαπέδιας πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να πληροί την παραπάνω συνθήκη . Αν σε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συστήματα δεν πληρείται …δηλαδή τα σώματα είναι πολύ μικρά ή δεν έγινε καλή εφαρμογή ενδοδαπέδιου τότε ή θα κρυώνετε ή ήδη κρυώνετε.

ενδοδαπέδια θέρμανση τιμές

Χρησιμοποιώντας ένα μέσω όρο τιμών για τα σώματα (όχι δηλαδή πολύ φθηνά) και συμπεριλαμβάνοντας διακόπτες Εξωτερικού χώρου για την καλύτερη απόδοση του συστήματος έχουμε

Αντίστοιχα για ένα ενδοδαπέδιο σύστημα:  

  • Κόστος Υλικών του ενδοδαπέδιου συστήματος. ( που περιλαμβάνει πλάκα μόνωσης-σωλήνα -περιμετρικές , αρμούς – συλλέκτη και πίνακα , καρφιά στήριξης , πρόσθετο ενισχυτικό τσιμεντοκονία και ίνες πολυπροπυλενίου )
  • Κόστος εργασιών ( εργασίες εγκατάστασης του συστήματος μέχρι και τον πίνακα υδροληψίας με τον συλλέκτη)

Ενδοδαπέδια θέρμανση τιμη το τετραγωνικό

‘Οσον αφορά το κόστος των υλικών υπάρχουν λύσεις που ξεκινούν στα 23 – 25 € /τ.μ αλλά υπάρχουν προτάσεις που αγγίζουν το 35-37€ τ.μ. Το μέσο κόστος των εργασιών είναι περίπου στα 12-13 €/τ.μ.. Και εδώ γενικά ισχύει ότι και στα σώματα.

Συνολική διαφορά του συστήματος μαζί με τον προσθετό επιπλέων εξοπλισμό, θα αγγίξει maximum τα 1500€.

Επομένως τελικά μιλάμε για μια διαφορά της τάξης 60%, (άρα επομένως όχι διπλάσια τιμή ) αλλά μάλιστα εάν κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς μπορεί να πέσετε πιο χαμηλά ίσως ακόμη και στο 40%.

Σημείο Προσοχής: Ο τελικός καταναλωτής ως θέρμανση κατοικίας εννοεί το σύστημα που περιλαμβάνει και την πηγή ενέργειας δηλαδή το λέβητα , την Α/Θ , ή οτιδήποτε άλλο έχει αποφασίσει να βάλει. ΑΝ προσθέσετε και  αυτή την δαπάνη στα 2 συστήματα έχουμε:

Έστω κόστος δαπάνης λέβητα και εργασιών = 2000€

Τότε :

( σώματα )   2400€ + 2000€ = 4300 

( ενδοδπαδ. )    3700€ + 2000€  = 5700 

Επομένως η αξιακη διαφορά των 1500€  είναι 32% 

Τελικά έχουμε ένα σύστημα που είναι 30-35% ακριβότερο από αυτό των σωμάτων και φυσικά απέχει πολύ από το διπλάσιο κόστος κάτι το οποίο γενικώς ακούγεται στην αγορά αλλά δεν ισχύει.

Το σύστημα της ενδοδαπέδιας , λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που απαιτούνται για την λειτουργεία του , προσφέρει μια μείωση στην κατανάλωση της δαπάνης για Θέρμανση από 15%- 20%.

Ενδοδαπέδια θέρμανση κόστος απόσβεσης

Συμπέρασμα

Η απόσβεση του συστήματος γίνεται σε 4-7 χρόνια και μπορεί να μειωθεί παραπάνω αν γίνει χρήση καλών και σύγχρονων θερμοστατών χώρου και αυτονομία ζωνών για ακόμη καλύτερο επίπεδο άνεσης και για να έχουμε και την επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε χώρο ξεχωριστά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ