fbpx

Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση ?

Η ενδοδαπεδια θέρμανση είναι η πλέον αξιόπιστη και αποτελεσματική μορφή θέρμανσης που μπορεί να προσφέρει ιδανικές συνθήκες θέρμανσης και συγχρόνως ένα ιδιαίτερα οικονομικό και αποδοτικό τρόπο λειτουργίας εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που διέρχεται το νερό από τους σωλήνες της (35°C – 45°C) . Η μετάδοση της θερμότητας πραγματοποιείται με ακτινοβολία από το δάπεδο προς τον θερμαινόμενο χώρο, από τα χαμηλότερα στρώματα προς τα υψηλότερα σε όλη την επιφάνεια του χώρου χωρίς ισχυρά ρεύματα. Με αυτόν τον τρόπο η επιθυμητή  θερμοκρασία, στο μέσο ύψος του ανθρώπου ανέρχεται στους 19°C -20°C προσφέροντας ποιοτική θέρμανση και θαλπωρή. Αντίστροφα με χρήση κρύου νερού στην εγκατάσταση ενδοδαπέδιας μπορεί να επιτευχθεί δροσισμός του χώρου με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι:

  • Καλύτερη κατανομή θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο, η θερμότητα γίνεται αισθητή με τον πιο άνετο τρόπο για έναν άνθρωπο, δηλαδή από τα πόδια στο πάνω μέρος,
  • Εξοικονόμησης ενέργειας. Τα συστήματα θέρμανσης δαπέδου λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες (από 35° C ).
  • Επιπλέον, αυτή η θερμότητα αφαιρείται από ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου, προκαλώντας την αίσθηση ότι η θερμοκρασία μέσα σε ένα δωμάτιο είναι υψηλότερη. Εξαιτίας αυτού η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί κατά 1-2 ° C εξοικονομώντας έτσι έως και 15% της ενέργειας σε σχέση με ένα κλασικό σύστημα θέρμανσης με σώματα.
  • Εύκολη αυτονομία θέρμανσης των χώρων ενσύρματη ή ασύρματη που επιφέρει έως και 5% επιπλέων μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας.
  • Ιδανική συνεργασία με άλλες οικονομικές πηγές θερμότητας, π.χ. αντλίες θερμότητας, λέβητες συμπύκνωσης, ηλιακή ενέργεια.
  • Μέγιστη αξιοποίηση του εσωτερικού χώρου και ελευθερία στη διαμόρφωση τους με συνέπεια καλαίσθητες αρχιτεκτονικές διαρρυθμίσεις τους.
  • Εγκατάσταση φιλική προς τους ανθρώπους με αλλεργίες. Μειωμένη ποσότητα σκόνης στον αέρα σε ένα δωμάτιο,
  • Μια εγκατάσταση τεσσάρων εποχών. Το καλοκαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη/δροσισμό των δωματίων και για την επίτευξη του αποτελέσματος κλιματισμού.

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης ?

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας σχετικά με τα προβλήματα της ενδοδαπεδιας θέρμανσης εδώ αλλά και να δείτε το βίντεο για τα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης μας στο κανάλι μας στο youtube.

  • Κόστος συστήματος / εγκατάστασης : Σε απόλυτα νούμερα είναι πιο ακριβό σύστημα σε σχέση με τα κλασσικά σώματα . Αν λάβουμε όμως υπόψη τα μειωμένα έξοδα λειτουργείας της τότε η ψαλίδα κλείνει αρκετά και η απόσβεση του συστήματος γίνεται με πολύ λίγα χρόνια.
  • Χρόνος εγκατάστασης : Ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης από την έναρξη εργασιών , δηλαδή την τοποθέτηση μορφόπλακας/σωλήνα έως και το τελικό δάπεδο που είναι έτοιμο για την τοποθέτηση του επιλεγμένου υλικού ( πλακάκι , μάρμαρο , Laminate, ξύλο κλπ. ) συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου ελέγχου πίεσης και φυσικής ή τεχνίτης ξήρανσης του δαπέδου, ξεπερνάει τον μήνα.
  • Αδράνεια συστήματος : Στα κλασσικά θερμαντικά σώματα ο χρόνος απόδοσης της θέρμανσης είναι σχεδόν άμεσος ενώ στην ενδοδαπέδια εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα .Βέβαια λαμβάνοντάς υπόψη ότι η λειτουργεία της ενδοδαπέδιας πρέπει να μην έχει απόκλιση στην εκκίνηση και παύση της λειτουργεία της ( max 1 °C ) , δεν γίνεται ποτέ αντιληπτή η αίσθηση ότι δεν υπάρχει θέρμανση στον χώρο σας και επίσης η αδράνεια της υπάρχει και όταν χάνει θερμοκρασία που είναι πού πιο αργή από τα θερμαντικά σώματα τα οποία κρυώνουν αμέσως και δεν προσφέρουν ενεργειακά στον χώρο.
  • Επιλογή τελικού δαπέδου : Ένας μικρός περιορισμός στο πάχος του φυσικού ξύλου αν επιλεγεί ως τελικό δάπεδο, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 17mm-18mm . Στα υπόλοιπα υλικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός με το πλακάκι να έχει τον καλύτερο συντελεστή θερμικής αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση ο μελετητής πρέπει να γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό δάπεδο για να προχωρήσει σε σωστό σχεδιασμό της μελέτης
  • Μη χρήση μελέτης και σχεδίου εφαρμογής : Ναι είναι απαραίτητη. Η σχεδίαση και μελέτη του συστήματος δίνει αποτελέσματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν απλά και στο «πόδι» από τον εγκαταστάτη. Μας προσφέρουν την ορθή όδευση των σωλήνων , αλλά μας δίνουν αποδόσεις κυκλωμάτων και επιθυμητές ροές για την σωστή και αποδοτική χρήση του συστήματος
  • Εγκατάσταση από όχι εξειδικευμένο προσωπικό : Χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία και προσοχή. Υπάρχουν κανόνες για την σωστή εγκατάσταση του ενδοδαπέδιου συστήματος που πρέπει να τηρούνται για να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Δυστυχώς κάποιες φορές το ‘’Υπερεγώ ‘’ στις γνώσεις και στη εμπορεία υπερτερεί.
  • Χρήση αμφιβόλου ποιότητας υλικών και όχι κατάλληλος εξοπλισμός : Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια , στον βωμό της πώλησης και της αύξησης τζίρου διατίθενται συστήματα πολύ οικονομικά με χειρότερα χαρακτηριστικά των προβλεπόμενων και σε κάποιες περιπτώσεις δεν πληρούνται και οι προδιαγραφές. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του συστήματος και του επαγγελματία εγκαταστάτη. Για τους ίδιους λόγους παρατηρείται και μείωση στον απαραίτητο εξοπλισμό που συνοδεύει τα ενδοδαπεδία συστήματα πχ. μη χρήση τρίοδης ή τετράοδης βάνας ανάμειξης και ψηφιακός ή ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας προσαγωγής.

Απο ποιά υλικά αποτελείται ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

  • Σωλήνες θέρμανσης
  • Περιμετρική ταινία
  • Μορφόπλακα για θερμομόνωση και υγροπροστασία
  • Σύστημα Tacker
  • Σύστημα Profil ( με τάπες )
  • Σύστημα Ξηράς Δόμησης
  • Θερμομπετό
  • Συλλέκτες-Διανομείς
  • Πίνακας Υδροληψίας
  • Αυτόματος έλεγχος 

Τι καταναλωση έχει η ενδοδαπεδια θερμανση ?

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που λειτουργεί το ενδοδαπέδιο σύστημα προσδίδει πολύ μικρότερη καταπόνηση στα στοιχεία που αποτελείται ( σωλήνες , λέβητας κλπ ) και η ενέργεια που απαιτείται για να ανέβει το νερό στην απαιτούμενη θερμοκρασία ( 35°C-45°C) , είναι σημαντικά μικρότερη από αντίστοιχα συστήματα με κλασικά θερμαντικά σώματα( panel ή AKAN ). Συγκρινόμενο με ένα σύστημα ευρέως διαδεδομένο στην χώρα μας με θερμαντικά σώματα η μείωση στην κατανάλωση μπορεί να ανέρθει στο 15%-17% .Εάν συνδυαστεί μάλιστα και με αντλία θερμότητας και αυτονομία θέρμανσης των χώρων τότε επιτυγχάνεται πολύ μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση.

Τι καταναλωση έχει η ενδοδαπεδια θερμανση ?

Τα ενδοδαπέδια συστήματα από την φύση τους δεν ήταν οικονομικά συστήματα τόσο στην αγορά τους όσο και στην εγκατάσταση τους. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στην ζήτηση που έχουν τα εν λόγο συστήματα και των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν έχει μειωθεί το κόστος αισθητά με σχέση με το παρελθόν και παράλληλα βελτιώθηκε η ποιότητα και η απόδοση των συστημάτων.

 

Το τελικό κόστος της ενδοδαπέδιας ανά τετραγωνικό μέτρο είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων:
Χαρακτηριστικά και Ποιότητα υλικών του συστήματος
Επιλογή συστήματος ( κλασικό σύστημα, ξηράς δόμησης κλπ )
Τ.Μ. εγκατάστασης
Κόστος θερμομπετό
Κόστος εγκατάστασης

Ένα ενδεικτικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας ενός κλασικού ενδοδαπέδιου συστήματος στον τελικό χρήστη είναι μεταξύ :
35€ / μ² – 45€ / μ² συν ΦΠΑ.

 

Κόστος εγκατάστασης

ανα τετραγωνικό

Κοστος λειτουργίας

Συνολικό κόστος